Het hebben van een energielabel is verplicht bij de verkoop van een woning. Het gaat dan om een definitief energielabel en niet om een voorlopig energielabel. Veel mensen die een woning willen verkopen vragen zich af in hoeverre het voordelig is om nog extra energiebesparende maatregelen te nemen vóór het op de markt aanbieden van de woning. De belangrijkste vraag is vooral of een beter energielabel zorgt voor een hogere verkoopprijs van de woning. Wij van Energielabel Aanvragen geven u hier graag meer informatie over in dit blog.
Hoger energielabel heeft effect op verkoopprijs
Het is zeker zo dat woningen met een goed energielabel worden verkocht tegen een betere verkoopprijs dan woningen zonder label of woningen met een relatief negatief energielabel. Ondanks het feit dat een energielabel verplicht is, worden nog niet alle woningen op de Nederlandse markt daadwerkelijk met een energielabel verkocht. De verkoper riskeert hiermee een boete van 170 euro.
In het afgelopen jaar (2020) werd ongeveer 15% van de woningen nog verkocht zonder energielabel. Een beter energielabel zorgt voor een verhoging van de verkoopprijs van gemiddeld 2 procent. Wanneer we dit in verhouding zetten tot de gemiddelde verkoopprijs op dit moment, namelijk 297.000 euro, dan betekent dit dat een beter energielabel ongeveer 6.000 euro waard is. Hierbij gaat het om een verbetering van één stap, dus van C naar B of bijvoorbeeld van B naar A.
Extra isolatie levert meer winst op
Een enkele stap verbetering van het energielabel zorgt dus al voor een gemiddelde toename van de verkoopprijs van 6.000 euro, maar wat als er meerdere stappen worden verbeterd? Steeds meer woningverkopers zorgen voor veel energiebesparende maatregelen voordat de woning de markt op gaat. Hierdoor kan het zijn dat het energielabel van E naar B gaat of bijvoorbeeld van D naar A.
Levert dit dan ook 6.000 euro op? Nee, dit levert meer op voor de verkoper, en uiteindelijk natuurlijk ook voor de koper. Deze kan immers meer besparen op de energiekosten. Wordt het energielabel verbeterd met minimaal 3 stappen? Dan stijgt de verkoopprijs gemiddeld met 3,8 procent. Over de gemiddelde verkoopprijs berekend hebben we het dan over ruim 11.000 euro.
Energielabel aanvragen
De laatste jaren zijn er meer label A woningen bij gekomen in Nederland. Dit heeft vooral te maken met het feit dat nieuwbouwwoningen worden opgeleverd met energielabel A. Wanneer we kijken naar alle woningen op de markt, dan zien we dat energielabel C het meest voorkomt. Hier is dus zeker ruimte voor verbetering. Wilt u uw woning goed verkopen en heeft de woning nu energielabel C of slechter? Dan is het aan te raden om eerst verdere energiebesparende maatregelen te nemen.
U kunt dan een beter energielabel aanvragen voor uw woning en dat levert u een hogere verkoopprijs op. U kunt bij ons direct online een definitief energielabel aanvragen en, indien wenselijk, meteen een afspraak voor de inspectie inplannen. Wilt u eerst advies of meer informatie? U kunt altijd contact met ons opnemen.