Nieuws

Effect van bodemisolatie op uw energielabel

energielabel aanvragen

Bodemisolatie is het aanbrengen van isolatie op de bodem van de kruipruimte. Dit is anders dan vloerisolatie. Veel woningeigenaren halen deze vormen van isolatie door elkaar. Heeft u een van deze vormen van isolatie aangebracht, vergeet dan niet om een nieuw energielabel aan te vragen.

Wanneer de bodem van de kruipruimte is geïsoleerd, dan is de kruipruimte warmer en ook veel droger. Dit merkt u ook in huis. U bereikt een nog sterker effect wanneer u de bodemisolatie met een vloerisolatie combineert. Wij vertellen u graag meer over het verschil tussen een bodemisolatie en een vloerisolatie. Daarnaast geven wij u ook informatie over het effect op het energielabel van uw woning.

Verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie

Bij een bodemisolatie wordt de kruipruimte geïsoleerd. Voor de meeste woningen geldt dat de kruipruimte een koude en vochtige ruimte is. Er kan zelfs een laag water in staan. Wanneer er een bodemisolatie wordt uitgevoerd, dan wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd, waardoor deze warmer en droger wordt.

Bij een vloerisolatie wordt de vloer boven de kruipruimte geïsoleerd. De kruipruimte zelf blijft dus koud en vochtig. U isoleert het best door een bodemisolatie en een vloerisolatie te combineren. Er ontstaat dan als het ware dubbele isolatie, waardoor de woning ineens veel energiezuiniger wordt.

Waarmee wordt een bodemisolatie uitgevoerd?

De bodemisolatie wordt in de meeste gevallen uitgevoerd met kunststof bolletjes die worden verspreid over de hele bodem van de kruipruimte. Kunststof is een materiaal dat goed bestand is tegen zuren, schimmels en vocht, waardoor het een uitstekend isolatiemateriaal is voor in de kruipruimte. Het isoleren met kunststof bolletjes is alleen mogelijk wanneer de kruipruimte geen water bevat.

Zijn er wel plassen water zichtbaar of staat er zelfs een complete laag water in de kruipruimte? Dan is het gebruik van zand en schelpen de beste manier om te isoleren. Deze laag dient dan minimaal 30 centimeter dik te zijn. Plaats eerst zand tot het water helemaal verdwenen is onder het zand. Vervolgens plaatst u hier schelpen op. Een andere optie is het toepassen van isolatiemateriaal dat op het aanwezige water blijft drijven.

Het effect van bodemisolatie op het energielabel

Wanneer de kruipruimte erg vochtig en koud is, dan merkt u dit in de woning. Er komt meer kou binnen en u kunt last krijgen van vochtproblemen. Dit betekent ook dat u meer energie verbruikt. Een bodemisolatie maakt de kruipruimte warmer en droger. U hoeft minder energie te verbruiken en het wooncomfort verbetert.

Doordat de woning energiezuiniger is geworden na een bodemisolatie, en zeker wanneer u dit combineert met een vloerisolatie, dan krijgt uw woning een beter energielabel. Een positiever energielabel geeft uw woning meer waarde en in de regel worden woningen met een goed energielabel sneller verkocht dan woningen met een slechter energielabel. Een positief energielabel levert u dus meerdere voordelen op.

Een energielabel aanvragen bij verkoop

Wilt u uw woning verkopen? Dan bent u als verkoper verplicht om een energielabel voor de woning aan te vragen. U kunt ons aanvraagformulier gebruiken om direct uw aanvraag bij ons in te dienen. Energielabel-Aanvragen regelt het allemaal snel, zodat u door kunt. Wilt u eerst meer informatie of heeft u een persoonlijk advies nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.