Nieuws

Is een energielabel verplicht om te hebben?

energielabel verplicht makelaar overdracht

Het energielabel geeft aan hoe zuinig een woning is. Bij de verkoop van een woning is een energielabel altijd verplicht. U kunt via onze site een energielabel aanvragen. Is een woning optimaal energiezuinig, dan wordt deze voorzien van een energielabel A. De meest onzuinige woningen krijgen een energielabel G. Hoe zuiniger een woning, hoe minder energiekosten voor de eigenaar of gebruiker van de woning.

Het spreekt dan ook voor zich dat een woningeigenaar, zeker bij verkoop van de woning, heel blij is met energielabel A of B. Een energielabel C of slechter is een stuk minder aantrekkelijk. Met het oog hierop vragen veel mensen zich af in hoeverre een energielabel verplicht is. Wij vertellen u hier graag meer over.

Ja, het energielabel is verplicht

Het hebben van een energielabel is verplicht sinds 2015. In dat jaar reikte de Rijksoverheid de voorlopige energielabels uit voor alle woningen. Het energielabel is verplicht voor alle woningen, behalve voor woonboten en monumentale panden, dus zowel huurwoningen als koopwoningen moeten zijn voorzien van een energielabel. Voor huurwoningen geldt dat het energielabel geregeld wordt door de woningcoöperatie.

Uiteraard geldt voor koopwoningen dat de woningeigenaar moet zorgen voor een energielabel. Tijdens het verkooptraject van de woning kan het verplichte energielabel een doorslaggevende factor zijn. Zuinige woningen, met label A of B, worden in de regel sneller verkocht en hebben een hogere woningwaarde dan vergelijkbare woningen met een slechter energielabel.

Zuinige woningen, met label A of B, worden in de regel sneller verkocht en hebben een hogere prijs

Wat gebeurt er als u geen energielabel aanvraagt?

Het energielabel is verplicht en als woningeigenaar dient u zelf zorg te dragen voor het aanvragen en verkrijgen van een energielabel voor uw woning. Juist omdat er een verplichting geldt, geldt er ook een maatregel voor iedereen die de verplichting niet naleeft. Wanneer u geen energielabel aanvraagt voor uw woning, dan kunt u hiervoor een boete krijgen. Deze boete bedraagt maximaal 400 euro. Uiteraard dient u vervolgens alsnog te zorgen voor een energielabel.

Voorlopig label omzetten naar definitief energielabel

Wilt u uw woning verkopen? Dan heeft u een definitief energielabel nodig. Een voorlopig energielabel is een schatting en kan daarom afwijken van de werkelijkheid. Het is daarom belangrijk om een definitief energielabel te regelen voor u de woning gaat verkopen. U kunt bij ons een definitief energielabel aanvragen. Wij komen uw woning dan inspecteren en voeren diverse tests uit. Uiteindelijk voeren wij alle gegevens in, waarna er automatisch een definitief energielabel wordt berekend. U ontvangt van ons een energielabel dat geldig is voor de komende 10 jaar na datum van afgifte.

Wanneer is een nieuw definitief energielabel verstandig?

Elk definitieve energielabel is geldig voor de duur van 10 jaar. Dit betekent in principe dat u de komende 10 jaar geen nieuw energielabel hoeft aan te vragen. Toch kan dit in bepaalde gevallen wel verstandig zijn. Heeft u bijvoorbeeld zaken ondernomen om de woning energiezuiniger te maken, zoals isolatie, zuinigere beglazing of zonnepanelen op het dak? Dan is het goed om een nieuw definitief energielabel aan te vragen. De kans is namelijk groot dat het energielabel verbeterd is.

Wilt u een energielabel aanvragen?

Bij Aanvragen-Energielabel bent u aan het juiste adres voor de online aanvraag van een definitief energielabel. Ga naar ons aanvraagformulier en vul al uw gegevens in. Vervolgens kunt u, indien gewenst, direct online een afspraak maken. Wij hebben een landelijk netwerk, waardoor u nooit lang op een afspraak hoeft te wachten. U ontvangt van ons altijd snel een nieuw, definitief energielabel. Wilt u meer informatie of advies? Neem dan gerust eens contact met ons op.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.