Nieuws

Energielabel woning speelt mee bij hoogte van hypotheek

energielabel hoogte hypotheek

Het energielabel speelt een rol als het gaat om de woningwaarde. Hoe beter het energielabel, hoe hoger de woningwaarde. Voor velen is dit niets nieuws. Dat het energielabel ook een rol speelt bij de hoogte van de hypotheek, dat is wel nieuw. Triodos Bank heeft namelijk in 2020 besloten geen 100 procent hypotheken meer te verschaffen aan mensen die een onvoldoende energiezuinige woning willen kopen. Slecht nieuws voor veel woningkopers en voor de woningverkopers? Wij keken hier eens verder naar. Natuurlijk delen wij onze bevindingen met u.

Alleen nog een 100% hypotheek bij energielabel A of B

Triodos Bank heeft besloten om alleen nog 100 procent hypotheken te verlenen aan mensen die een woning willen kopen met energielabel A of B. Wilt u een woning kopen met energielabel C of slechter? Dan kunt u slechts een 90 procent hypotheek voor de woning krijgen. Met deze nieuwe regeling wil de bank woningkopers aanmoedigen om direct na het aankopen van de woning te starten met een verduurzamingsproces. Uiteindelijk leidt dit vanzelfsprekend tot lagere lasten, waardoor er maandelijks meer financiële ruimte overblijft voor het voldoen van de hypotheeklast. Overigens geldt de regel niet voor appartementen en is het mogelijk om maximaal 106 procent hypotheek te lenen wanneer er direct wordt gewerkt aan het verduurzamen van de woning.

Woningverkopers kunnen het best zelf verduurzamen

Een groot deel van de woningkopers is niet in staat om zelf 10 procent van de hypotheek voor de rekening te nemen. Hierdoor zullen deze mogelijk geïnteresseerden hun interesse in een niet-zuinige woning waarschijnlijk snel verliezen. De verwachting is dan ook dat woningen met energielabel C of slechter langer te koop zullen blijven staan en in de regel kost dit enkel meer geld.

Woningeigenaren die hun woning met energielabel C of slechter willen verkopen doen er daarom goed aan om de woning zelf nog eerst te verduurzamen. Hiermee gaat de woningwaarde omhoog voor de verkoop en kunnen woningkopers bij Triodos Bank gewoon een 100 procent hypotheek krijgen.

Gaan meer banken het voorbeeld volgen?

Triodos Bank is de eerste bank met een dergelijke regeling, maar de bank zelf geeft aan te verwachten dat meerdere hypotheekverstrekkers het voorbeeld zullen volgen. Het verkleint immers voor de kredietverstrekkers het risico dat hypotheeklasten niet gedragen kunnen worden door de hoge energielast. Duurzame woningen – energielabel A of B – zijn energiezuinig en zorgen daarmee voor een lagere energierekening. Dit betekent dat er maandelijks meer financiële ruimte is voor het voldoen van de hypotheekafbetalingen.

Direct online een energielabel aanvragen

Wilt u een definitief energielabel aanvragen voor uw woning? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zorgen voor nauwkeurige tests en een correct energielabel. U kunt het

aanvraagformulier invullen en, indien gewenst, direct een afspraak maken voor de inspectie van uw woning. Wilt u eerst meer weten? Neem dan contact met ons op. Wij informeren en adviseren u graag.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.