Nieuws

Is het aanbrengen van spouwmuurisolatie fiscaal aftrekbaar?

Aanvragen energielabel

Een spouwmuurisolatie is altijd aan te raden wanneer u uw woning energiezuiniger wilt maken. In veel gevallen is een spouwmuurisolatie mogelijk. Veel mensen vragen zich af in hoeverre de kosten hiervan fiscaal aftrekbaar zijn en welke financiële voordelen zij hebben van het laten uitvoeren van een spouwmuurisolatie. Door spouwmuurisolatie aan te brengen stijgt vaak uw energielabel. Wij vertellen u hier graag meer over.

Spouwmuurisolatie is niet fiscaal aftrekbaar

Tot het jaar 2012 waren de kosten voor een spouwmuurisolatie fiscaal aftrekbaar. Wanneer u een spouwmuurisolatie liet uitvoeren, dan moet u 40% van de totale kosten van de werkzaamheden aftrekken van uw belastbare inkomen. Deze regeling is helaas niet meer actief. Tegenwoordig zijn enkel de zoldervloer- en dakisolatie nog fiscaal aftrekbaar. Hiervoor geldt dat 30 procent van de kosten hiervoor mag worden afgetrokken van het belastbare inkomen. De spouwmuurisolatie is dus niet meer fiscaal aftrekbaar.

Welke financiële voordelen heeft u wel?

Doordat de spouwmuurisolatie niet meer fiscaal aftrekbaar is, komt dit financiële voordeel voor u te vervallen. Dit betekent zeker niet dat u helemaal geen financieel voordeel kunt verkrijgen als u een spouwmuurisolatie wilt laten uitvoeren. In bepaalde gemeenten in Nederland kunt u een subsidie aanvragen voor een spouwmuurisolatie. U kunt hiernaar informeren bij uw eigen gemeente. Daarnaast kunt u gebruik maken van speciale leningen en heeft u recht op hypotheekrenteaftrek.

Hoe zit het precies met de hypotheekrenteaftrek?

U kunt een deel van de kosten van de spouwmuurisolatie terugontvangen van de belastingdienst door de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Hoe zit dit nu precies? Wanneer u de woning gaat verbouwen en u laat hierbij een spouwmuurisolatie uitvoeren, dan betekent dit dat de woningwaarde verhoogt. Als alle werkzaamheden zijn afgerond kunt u de woningwaarde opnieuw vast laten stellen door een taxateur. Het is goed mogelijk dat u recht heeft op een hogere hypotheek wanneer u kunt aantonen dat de woningwaarde is verhoogd. De extra waarde van de woning kan door u worden verzilverd door het krijgen van meer hypotheek. Hiervoor sluit u uw hypotheek over. Zo ontvangt u toch een deel van de kosten van de spouwmuurisolatie terug.

Waar moet u op letten?

Wilt u uw hypotheek oversluiten na een spouwmuurisolatie? Dan is het belangrijk om er goed op te letten dat de hypotheekrente op dat moment gunstig is. Hoe lager de hypotheekrente, hoe meer voordeel u geniet. Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken of u boeterente moet betalen en, zo ja, hoeveel dit is. Bereken uw financiële voordeel goed, of laat dit berekenen door een expert.

De woning verkopen met een beter energielabel

Een spouwmuurisolatie zorgt voor een hoger wooncomfort en een hogere woningwaarde, maar ook voor een lagere energierekening. U heeft uw investering daarom relatief snel terugverdiend, waardoor u snel voordeliger woont. Wilt u de woning gaan verkopen? Dan verkrijgt u na de spouwmuurisolatie een beter energielabel. Dit betekent dat u de woning beter én sneller kunt verkopen. U heeft dan wel een energielabel nodig. Deze kunt u bij ons eenvoudig online aanvragen middels het aanvraagformulier. Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.