Nieuws

Vervang uw verbeterd rendements ketel voor een HR-ketel

energielabel aanvragen

Een energielabel verbeteren kan op veel verschillende manieren. Iets wat vaak vergeten wordt bij het verduurzamen van de woning is de aanwezige CV-ketel. De ketel speelt een rol in de bepaling van het definitieve energielabel. In dit blog leggen wij u graag uit waarom u uw verbeterd rendements ketel voor een HR-ketel zou moeten vervangen én wat het effect is op het energielabel.

Aan de slag met isolatie

Voor veel woningeigenaren is het een eerste stap om de woning beter te isoleren. Hierbij kan worden gedacht aan muurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie en dakisolatie. Het is altijd goed om te ontdekken welke vormen van isolatie voor uw woning het beste resultaat opleveren. Vervolgens kunt u de beglazing aanpakken. Vergeet ook echter niet de ketel.

Veel woningen hebben nog een verbeterd rendements ketel

In Nederland zijn veel woningen voorzien van een verbeterd rendements ketel, ook wel bekend als een VR-ketel. De term ‘verbeterd rendement’ is in deze tijd eigenlijk wat misleidend. Veel mensen denken dat een VR-ketel zeer zuinig is, maar in de praktijk is dit niet het geval. De VR-ketel is zuiniger dan de ketels die vóór deze variant het meest werden gebruikt. Toch, tijden veranderen en tegenwoordig kennen we de HR-ketel, ook wel de hoog rendements ketel. Deze is veel zuiniger dan een VR-ketel.

Vervang uw VR-ketel door een HR-ketel

Het is altijd goed om een VR-ketel te vervangen door een HR-ketel wanneer u maatregelen neemt om uw woning energiezuiniger te maken. Van alle energie die een VR-ketel verbruikt wordt gemiddeld genomen 89 procent omgezet in warmte. Een HR-ketel zet álle energie om in warmte en dat is een groot verschil. Gemiddeld genomen gaat het om een ‘winst’ van maar liefst 11 procent en dit merkt u zeker op de energierekening. Er wordt minder energie verspild en uiteindelijk betekent dit ook dat de Energie Index van de woning omlaag gaat wanneer de VR-ketel wordt vervangen door een HR-ketel. Als de Energie Index omlaag gaat, dan gaat het energielabel omhoog.

Wat levert een beter energielabel u op?

Door een verbeterd rendements ketel te vervangen door een hoog rendements ketel kunt u een beter energielabel verkrijgen. Wat levert dit u nu precies op? Als u zelf in de woning blijft wonen, dan geniet u van meer wooncomfort en een lagere energierekening. Door de verlaging op de energierekening verdient u uw investering geleidelijk aan terug. Verkoopt u de woning? Dan zorgt het betere energielabel voor meer woningwaarde en een kortere verkooptijd. Het is dus eigenlijk altijd een verstandige keuze om een VR-ketel te vervangen door een HR-ketel. U heeft er in alle gevallen meerdere voordelen van, of u nu zelf in de woning blijft wonen of deze wilt gaan verkopen.

Energielabel verplicht bij woningverkoop

Wilt u uw woning gaan verkopen? Dan bent u verplicht om een definitief energielabel aan te vragen voor de woning. Dit regelt u eenvoudig bij ons. Via het online aanvraagformulier kunt u het nieuwe energielabel aanvragen. Wij maken alles voor u in orde. Wilt u eerst meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren en adviseren u graag over het energielabel.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.