Nieuws

6 Vormen van woningisolatie die u kunt toepassen

woningisolatie soorten energielabel

Woningen kunnen op veel manieren beter worden geïsoleerd. Een goed geïsoleerde woning krijgt een veel beter energielabel dan een woning die relatief slecht geïsoleerd is. Bent u benieuwd naar het energielabel van uw woning? Dien dan een aanvraag bij ons in! Een beter / hoger energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde, een lagere energierekening en een verbeterd wooncomfort. Energielabel-Aanvragen geeft u inzicht in 6 vormen van woningisolatie die u kunt toepassen voor een beter energielabel.

1. Isolatie van de muren

Het grootste deel van een woning bestaat uit muren. Wanneer iemand besluit om een woning te gaan isoleren, dan is het isoleren van de muren daarom in de meeste gevallen de eerste stap. Bij muurisolatie wordt in de meeste gevallen een isolatiemateriaal tussen de twee muurlagen in aangebracht. Tussen de buitenmuur en de binnenmuur bevindt zich een holle ruimte, ook wel de spouw genoemd. Deze holle ruimte wordt met isolatiemateriaal gevuld. Op deze manier wordt een spouwmuurisolatie gerealiseerd.

2. Isolatie van de kruipruimte bodem

De bodem in de kruipruimte is vanzelfsprekend koud, waardoor er veel kou naar boven kan trekken. Daarnaast is het zo dat de bodem vaak ook vocht bevat en dit vocht trekt op, waardoor het uiteindelijk in de woning terecht komt. Dit kan worden voorkomen door de bodem te isoleren. De kruipruimte wordt in dit geval, op de bodem van de kruipruimte, van isolatiemateriaal voorzien. Hiervoor is het nodig dat de diepte van de kruipruimte overal minimaal 30 centimeter is.

3. Het isoleren van de vloer

Er wordt vaker gedacht dat een vloerisolatie hetzelfde is als een bodemisolatie. Dit is echter niet het geval. Voor een vloerisolatie is het namelijk nodig dat de kruipruimte overal een minimale diepte heeft van 50 centimeter. Bij bodemisolatie wordt er op de grond van de kruipruimte geïsoleerd, terwijl het isolatiemateriaal bij vloerisolatie tegen de onderzijde van de woningvloer aan wordt gebracht. Dit zorgt ervoor dat warmte uit de woning niet via de vloer kan ontsnappen.

4. Isolatie van het dak

Dakisolatie is om meerdere redenen aan te raden. Is de zolder in gebruik, bijvoorbeeld als slaapkamer of kantoor? Dan zorgt een goede dakisolatie ervoor dat het in de winter warmer en in de zomer koeler blijft op zolder. Daarnaast stijgt warmte, waardoor het via het dak verloren kan gaan wanneer deze niet geïsoleerd is. Het warmteverlies kan oplopen tot wel 30 procent. In de meeste gevallen kan dakisolatie worden aangebracht aan zowel de binnenzijde als de buitenzijde van het dakbeschot.

5. Isolatie van de schoorsteen

Een deel van de Nederlandse woningen is voorzien van een schoorsteen, al is deze lang niet in alle woningen actief. De schoorsteen kan zeker een verliespunt van energie vormen en het kan daarom ook een goed idee zijn om de schoorsteen te laten isoleren. In bepaalde gevallen is het plaatsen van een tochtklep voldoende om warmteverlies door de schoorsteen te voorkomen.

6. Isolatie door beglazing te vervangen

Beglazing van een woning kan zeker een aandachtspunt zijn. Is een woning voorzien van enkel glas? Dan gaat er veel warmte verloren. Het is dan goed om de woning te voorzien van minimaal dubbel glas. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten waartussen gas of lucht zit. Deze onzichtbare vulling me lucht of gas vormt een isolerende laag. U kunt uw woning dus goed isoleren door enkele beglazing te vervangen door minimaal dubbel glas.

Na het isoleren een energielabel aanvragen

Wilt u gaan isoleren en een energielabel aanvragen? Dan is het altijd verstandig om eerst alle energiebesparende maatregelen te nemen. Zijn de werkzaamheden afgerond? Dan kunt u een definitief energielabel aanvragen, dat vanzelfsprekend veel positiever uit zal vallen door alle genomen maatregelen. Wilt u direct een energielabel aanvragen?

Dan kunt u ons online aanvraagformulier volledig invullen. Indien gewenst kunt u direct een afspraak inplannen voor ons bezoek aan uw woning. Uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of een persoonlijk advies.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.