Nieuws

Zorgt zonnepanelen voor een hoger energielabel?

Aanvragen energielabel

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Dat is een milieubewuste, duurzame keuze. De grote vraag voor veel mensen is vooral: heeft het ook een positieve invloed op het energielabel van de woning? Energielabel Aanvragen geeft u meer informatie over zonnepanelen en over de invloed van zonnepanelen op het energielabel.

Het zakken van de Energie Index door zonnepanelen

Een energielabel van een woning wordt bepaald aan de hand van de Energie Index. Gaat het bijvoorbeeld om een notering van 0,88 op de Energie Index, dan wordt deze score vertaald naar energielabel A. Alle scores tot en met 1,20 leveren een energielabel A op. Voor energielabel geldt een score tussen de 1,21 en 1,40. Zo staat elke score in de Energie Index voor een bepaald energielabel. Wanneer er zonnepanelen worden geplaatst, dan verlaagt de Energie Index.

Zonnepanelen en het energielabel

Hoe meer de Energie Index zakt, hoe beter het energielabel wordt. Toch kan niet precies worden gezegd welk energielabel u verkrijgt wanneer u zonnepanelen laat plaatsen. Het is namelijk zo dat dit ook afhankelijk is van het aantal zonnepanelen dat wordt geïnstalleerd. U kunt zich voorstellen dat 20 zonnepanelen een grotere impact hebben op de Energie Index dan 5 zonnepanelen. Dit is uiteraard slechts een voorbeeld. Door zonnepanelen te installeren heeft u dus wel zekerheid van een verlaging van de Energie Index, maar het aantal zonnepanelen bepaalt hoe groot deze verlaging precies is.

Wat betekent dit voor een gemiddelde tussenwoning?

Verreweg de meeste woningen die worden voorzien van zonnepanelen zijn eengezinswoningen. Hiervan zijn meer tussenwoningen dan hoekwoningen te vinden. Daarom laten wij u graag een voorbeeld zien van een gemiddelde tussenwoning. Stel, de woning heeft een grootte van 115 vierkante meter. Hierop worden 12 zonnepanelen geplaatst met een stukafmeting van 165 bij 99 centimeter. De woning start met energielabel C. Door het plaatsen van deze zonnepanelen gaat de Energie Index met 0,53 omlaag. Dit betekent dat er na het plaatsen van het zonnepanelensysteem een energielabel A voor de woning kan worden verkregen.

Een beter energielabel levert altijd winst op

Wanneer u stappen onderneemt om het energielabel van uw woning te verbeteren, dan levert dit altijd winst op. U gaat namelijk genieten van meer wooncomfort, terwijl uw energierekening omlaag gaat. Wilt u de woning uiteindelijk verkopen? Dan is de woning meer waard wanneer het energielabel positiever is. De woning wordt sneller verkocht en tegen een betere prijs. Als u uw woning wilt gaan verkopen, dan bent u verplicht om een nieuw energielabel voor de woning aan te vragen. Dit doet u bij ons eenvoudig online, via het aanvraagformulier. Natuurlijk kunt u ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of advies. Wij helpen u graag verder.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.