Nieuws

Wat kost het om een huis energieneutraal te maken?

Energielabel aanvragen

Steeds meer mensen willen energieneutraal wonen, of zo energieneutraal mogelijk wonen. Om dit te realiseren moeten er vaak meerdere maatregelen worden genomen. Om energieneutraal te kunnen wonen is het belangrijk om zelf energie op te wekken en niet méér te verbruiken dan u daadwerkelijk zelf heeft opgewekt. Hiervoor moeten een aantal zaken in orde zijn of worden gemaakt. Wij vertellen u hier graag meer over.

Isolatie is de belangrijkste eerste stap

U kunt niet energieneutraal wonen wanneer uw woning niet optimaal geïsoleerd is. Het is belangrijk om de vloer, het dak en de muren goed te isoleren, zodat daar geen warmte verloren kan gaan. Welke methode het best is om de vloer, het dak en de muren te isoleren is onder meer afhankelijk van uw type woning. Door optimaal te isoleren gaat er geen warmte meer verloren, waardoor u minder hoeft te stoken om de woning aangenaam warm te houden. Vanzelfsprekend zorgt een goed geïsoleerde woning in de zomer voor meer koelte in huis, waardoor u minder snel een beroep hoeft te doen op airconditioning.

Het vervangen van de beglazing

Er kan aardig wat warmte verloren gaan wanneer een woning is voorzien van enkel glas. Het is altijd goed om de beglazing te vervangen. Het best kiest u dan direct voor driedubbel glas, ofwel beglazing met drie lagen isolatie. Hiermee voorkomt u dat er warmte verloren gaat door de ramen, waardoor u ook minder hoeft te stoken om de woning behaaglijk warm te houden.

Zorg voor het juiste verwarmingssysteem

Heeft de woning nog een CV-ketel? Dan is het aan te raden om deze te vervangen door een warmtepomp. Deze haalt energie uit water, de lucht of uit de bodem. De verkregen energie wordt in warmte omgezet voor het verwarmingssysteem, waardoor u duurzamer kunt verwarmen. Warmtepompen werken op stroom. Let er goed op dat een warmtepomp niet voor iedere woning haalbaar is. Laat u hier daarom altijd goed over informeren en adviseren door een professional.

Een goed ventilatiesysteem voor de woning

Wanneer u energieneutraal of zo energieneutraal mogelijk wilt wonen, dan is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan het ventilatiesysteem. Een optimaal geïsoleerde woning heeft niet meer vanzelf ‘tochtpunten’. De woning zit als het ware potdicht en dat betekent dat vuile lucht niet naar buiten kan en schone lucht niet naar binnen kan. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goed ventilatiesysteem. Dit is beter voor de woning en zeker ook beter voor uw gezondheid.

Laat zonnepanelen installeren

De beste manier om zelf uw energie op te wekken is het laten installeren van zonnepanelen. Stel dat u voor een bedrag van ongeveer 5.000 euro zonnepanelen laat plaatsen. Dit komt neer op ongeveer 12 of 13 zonnepanelen, afhankelijk van de aanbieder. U verdient deze investering terug in gemiddeld 5 tot 7 jaar. Bij een minimaal energieverbruik kunt u geheel in uw eigen energie voorzien. Wekt u meer stroom op dan u verbruikt? Dan kunt u de energie salderen, ofwel terug leveren. Dit verkort de terugverdientijd.

Met welke kosten moet u rekening houden?

Het energieneutraal maken van een woning vraagt om een investering. Wanneer we kijken naar bovenstaande maatregelen die u kunt nemen, dan komen de kosten uit op ongeveer 42.500 euro voor een gemiddelde woning. Dit bedrag heeft u nodig voor onder meer de projectleiding en regeling, het realiseren van isolatie, ventilatie, de warmtepomp en de zonnepanelen. Uw woning krijgt dan wel direct een (veel) beter energielabel.

Dit zorgt voor een verhoging van de waarde van uw woning. Wilt u direct een nieuw energielabel aanvragen? Dit kunt u bij ons eenvoudig online doen middels het aanvraagformulier. U kunt direct een afspraak maken voor ons bezoek wanneer u dit wilt. Voor meer informatie of advies kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.