Nieuws

Zonnepanelen zorgen voor een hoger energielabel

zonnepanelen energielabel verbeteren

Zonnepanelen op uw woning zijn altijd een goed idee. Nederland moet verduurzamen en zonnepanelen zijn een duurzame keuze. U draagt op uw eigen manier een steentje bij aan de verduurzaming en aan een betere zorg voor de aarde. Daarnaast merkt u het natuurlijk ook op uw energierekening. Deze zal lager worden wanneer u zonnepanelen plaatst. Er is nog een belangrijk voordeel van zonnepanelen voor woningeigenaren. Het is namelijk zo dat zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel voor de woning en dat leidt tot een hogere woningwaarde.

Zonnepanelen verbeteren het energielabel

Het energielabel maakt duidelijk hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van een woning. Wanneer een woning wordt verkocht, dan is het aan de verkoper verplicht om een definitief energielabel te overleggen. Het energielabel kent 7 klassen, van A tot en met G. Energielabel G wordt in rood aangegeven en energielabel A wordt in groen aangegeven. Dit zegt al meer over de energiezuinigheid.

Hoe dichter het energielabel bij groen zit, hoe energiezuiniger de woning is. Labels A en B zijn dus altijd beter dan bijvoorbeeld C en D. Energielabels zijn eigenlijk gekoppeld aan een getal en dit getal vinden we terug in de Energie Index. U kunt het energielabel van uw woning verbeteren op meerdere manieren. Het installeren van zonnepanelen is één van deze manieren.

Factoren die belangrijk zijn voor het energielabel

Veel factoren spelen een rol bij het bepalen van het energielabel van een woning. Zo wordt er onder meer gekeken naar de isolatie van het huis, naar de beglazing, de verwarmingsinstallatie en bijvoorbeeld het ventilatiesysteem. Daarnaast spelen ook het bouwjaar en het type woning een rol. Maatregelen die genomen zijn om de woning energiezuiniger te maken hebben ook invloed. Zijn er zonnepanelen aanwezig? Dan worden deze meegenomen in de bepaling van het energielabel.

De zonnepanelen zorgen ervoor dat het getal vanuit de Energie Index verlaagd wordt en dit staat gelijk aan het verbeteren van het energielabel. Hierbij wordt ook gekeken naar de hoeveelheid zonnepanelen in verhouding tot de woning. 10 zonnepanelen hebben dus een ander effect op het Energie Index getal van een vrijstaande woning dan op het getal van een tussenwoning.

Zonnepanelen plaatsen voor de verkoop van een woning

Het getal uit de Energie Index staat dus voor een bepaald energielabel. U krijgt energielabel A wanneer het getal onder de 1 blijft. Gaat u hier nét overheen? Getallen tussen de 1 en 2 krijgen een energielabel B, C of D, afhankelijk van het getal achter de komma. Wanneer u zonnepanelen laat plaatsen, dan levert dit u een ander energielabel op. Een beter energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. In veel gevallen is de verhoging van de woningwaarde groter dan dat de investering in zonnepanelen bedraagt. Het is daarmee altijd verstandig om zonnepanelen te laten installeren voordat u de woning verkoopt.

Direct een definitief energielabel aanvragen

Heeft u zonnepanelen laten installeren en wilt u de woning verkopen? Dan heeft u een definitief energielabel nodig. Hiervoor bent u bij Aanvragen-Energielabel aan het juiste adres. U kunt bij ons online een energielabel aanvragen via het aanvraagformulier. Indien gewenst kunt u direct een afspraak inplannen voor de nodige inspectie van uw woning. Wilt u eerst meer weten? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.