Nieuws

7 Vragen die u moet stellen aan de verkoper over de isolatie

vragen isolatie woningkoper

Een woning kopen met een energielabel is altijd spannend! Zeker wanneer u direct verliefd wordt op een huis is het vrij eenvoudig om de staat van de isolatie over het hoofd te zien of om vergeten te vragen naar zaken die toch wel heel belangrijk zijn. Aanvragen-Energielabel geeft u inzicht in 7 vragen die u zeker aan de verkoper moet stellen over de isolatie en energiezuinigheid vóórdat u een woning koopt.

1. Op welke manieren is de woning geïsoleerd?

Het is goed om te weten op welke manieren een woning is geïsoleerd. Is er bijvoorbeeld al muurisolatie gerealiseerd? Hoe zit het met de isolatie van de vloer of de kruipruimte, en het dak? Veel woningverkopers ondernemen voor de verkoop van de woning de nodige maatregelen om de woning energiezuiniger te maken. Isolatie is dan in de meeste gevallen de eerste stap. Toch worden lang niet alle woningen geïsoleerd aangeboden op de woningmarkt. Het is belangrijk om hier duidelijkheid over te hebben.

De kosten voor het isoleren van de muren, dak en vloer variëren van 800 tot 4000 euro.

2. Wanneer is de isolatie aangebracht?

Isolatie die lange tijd geleden aan is gebracht kan kwaliteit verloren zijn, waardoor de isolatie van de woning niet meer zo goed is als deze wel is geweest. Het is daarom goed om na te gaan wanneer de isolatie aan is gebracht. Is de isolatie vrij recent aangebracht? Dan kunt u er in verreweg de meeste gevallen vanuit gaan dat de isolatie van goede kwaliteit is.

Tip: Vraag of ze certificaten van de isolatie plaatser kunnen overhandigen.

3. Is het toegestaan om zonnepanelen te plaatsen?

Hoe meer mensen kiezen voor zonnepanelen, hoe beter het is op het vlak van duurzaamheid. Nederland moet duurzamer worden en zonnepanelen dragen daar uiteraard aan bij. Toch kan het zeker zijn dat het plaatsen van zonnepanelen op de woning niet toegestaan is. Het is belangrijk om dit vooraf na te gaan. Het is vervelend als u pas ontdekt dat het niet mag op het moment dat u zonnepanelen wilt laten plaatsen.

4. Kan de constructie het gewicht van zonnepanelen aan?

In veel gevallen is het toegestaan om zonnepanelen te plaatsen, maar dat betekent nog niet dat het ook daadwerkelijk mogelijk is. Het is belangrijk om zeker te weten dat de constructie het gewicht van de zonnepanelen kan dragen. Vraag dit dus altijd na aan de verkoper wanneer er nog geen zonnepanelen aanwezig zijn.

5. Staat er vocht in de kruipruimte?

De kruipruimte is vaak een ruimte die tijdens de bezichtiging van een woning over wordt geslagen. Uiteindelijk valt daar niet veel te zien, toch? Niet helemaal waar! De kruipruimte is niet interessant als het bijvoorbeeld om inrichting van de woning gaat, maar deze is zeker wel interessant als het gaat om vocht in de woning. Kou en vocht trekken omhoog. Het is daarom altijd belangrijk om goed na te gaan of er vocht in de kruipruimte van de woning aanwezig is.

6. Wat zijn de energiekosten?

Wanneer u een woning koopt, dan krijgt u uiteraard met andere woonlasten te maken. Op de eerste plaats krijgt u uiteraard te maken met de hypotheeklasten, maar de energiekosten mogen ook niet vergeten worden. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe lager de energiekosten zijn. De energiekosten kunnen u dus ook een goede indicatie geven van de energiezuinigheid van de woning. Vraag de verkopende partij altijd naar de hoogte van de energiekosten.

7. Wanneer is de CV-ketel geplaatst?

CV-ketels hebben een relatief lange levensduur. In de meeste gevallen kunt u rekenen op een levensduur van gemiddeld 12 tot 15 jaar. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat de gemiddelde ketel minder zuinig wordt na ongeveer 12 jaar. Met het oog hierop is het aan te raden om na te vragen hoe oud de bestaande CV-ketel is. Is deze al ouder? Dan is het goed om dit mee te nemen in de overwegingen. Een nieuwe CV-ketel brengt een kostenpost met zich mee van minimaal 2.000 euro.

Definitief energielabel aanwezig zijn

Het is verplicht om een definitief energielabel van een woning te overleggen bij verkoop van de woning. De verkopende partij dient te zorgen voor dit energielabel. Heeft de woning een A, B, C, D, E, F of G energielabel? Is deze nog niet aanwezig? Dan is het belangrijk dat de verkoper deze alsnog aanvraagt. Bij ons kan dit eenvoudig online via het aanvraagformulier. Heeft u, als verkopende of mogelijk kopende partij, een vraag over het energielabel? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.