Nieuws

Overzicht van de terugverdientijd van zonnepanelen

overzicht zonnepanelen

Zonnepanelen vragen vanzelfsprekend om een investering. Wanneer u zonnepanelen wilt laten installeren, dan maakt u hiervoor kosten. Hier staan wel voordelen tegenover. Zo gaat uw energierekening omlaag en verbetert het energielabel van uw woning. Deze verbetering van het energielabel zorgt eveneens voor financieel voordeel. De grote vraag voor veel woningeigenaren is wel wat nu precies de terugverdientijd is. Aanvragen-Energielabel vertelt u hier graag meer over.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Hoe lang de precieze terugverdientijd in uw geval is, is lastig te zeggen. Wel kunnen we uiteraard een voorbeeldberekening aan u voorleggen. Stel, u laat voor een bedrag van ongeveer 5.000 euro zonnepanelen installeren. Dit is inclusief ongeveer 1.000 euro aan btw, welke u uiteraard terug kunt vragen. Voor dit bedrag worden er 13 zonnepanelen geïnstalleerd. Dit levert u in totaal 3770 Wattpiek (Wp) op, namelijk 290 Wattpiek per paneel.

Op jaarbasis leveren deze panelen gemiddeld 3400 kWh op aan stroom.Wanneer we uit gaan van een prijs van 23 eurocent per kWh, dan betekent dit dat er een besparing van 780 euro wordt gerealiseerd op jaarbasis. De terugverdientijd komt dan uit tussen de 6 en 7 jaar. Vraagt u de 1.000 euro btw direct terug van de belastingdienst? Dan wordt de terugverdientijd verkort met gemiddeld 1 jaar.

Factoren om rekening mee te houden bij de terugverdientijd

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de precieze terugverdientijd. Op de eerste plaats is dit uiteraard de prijs van elektriciteit, welke niet standaard is. U verdient sneller terug als de elektriciteitsprijs stijgt, maar minder snel wanneer deze juist daalt. De opbrengst kan het best met ongeveer 10 procent worden verminderd wanneer de zonnepanelen op het zuidwesten of zuidoosten liggen. Hier is uiteraard minder zon aanwezig. Daarnaast is het ook zo dat niet alle energiemaatschappijen op gelijke wijze, en volgens gelijke tarieven, omgaan met zonnepanelen. Dit is dus ook zeker de moeite van het checken waard.

Woningen met zonnepanelen zijn meer waard

Zonnepanelen vragen niet veel onderhoud. Hier bent u dan ook niet veel kosten aan kwijt. De gemiddelde levensduur bedraagt minimaal 25 jaar. Wanneer u er 6 jaar over doet om de investering terug te verdienen, dan betekent dit dat u 19 jaar lang profiteert van gratis stroom. Verkoopt u de woning in deze tijd? Dan is het goed om te weten dat de zonnepanelen zorgen voor een hogere verkoopprijs. Leveren de zonnepanelen u een energielabel op dat één stap beter is, dus bijvoorbeeld van C naar B? Dan gaat de verkoopprijs gemiddeld met 6.000 euro omhoog. Dit bedrag verdubbelt bijna wanneer het energielabel minimaal drie stappen verbetert. Met één stap heeft u dus al eigenlijk winst wanneer we uitgaan van het rekenvoorbeeld.

Wilt u een definitief energielabel aanvragen?

Bent u van plan uw woning te verkopen? Dan bent u verplicht om een definitief energielabel voor de woning aan te vragen. Dit kunt u bij ons doen. Vul hiervoor het online aanvraagformulier in en plan, indien gewenst, direct een afspraak in. Onze adviseur komt graag bij u langs voor het bepalen van het definitieve energielabel van uw woning. Wilt u eerst meer weten? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij informeren en adviseren u graag.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.