Nieuws

NTA 8800: wat is dit precies?

NTA 8800 norm

De NTA 8800 is iets waar elke EPA adviseur mee te maken krijgt. Op 1 januari 2021 werd de bekende NEN 7120 overgenomen door de NTA 8800. Het energielabel voor woningen wordt bepaald aan de hand van deze nieuwe NTA 8800. NTA staat voor Nederlands Technische Afspraak. Deze is op de Europese normen gebaseerd (EPB) en wordt in de toekomst gebruikt om de energieprestaties van gebouwen te bepalen.

De NEN 7120 komt te vervallen

Met het in gebruik nemen van de NTA 8800 komt de NEN 7120 te vervallen. Voor het bepalen van de Energie Prestatie Coëfficiënt, ook wel bekend als de EPC, werd vóór 1 januari 2021 gebruik gemaakt van de NEN 7120. Ná deze datum wordt de NEN 7120 geschrapt en komt de NTA 8800 hiervoor in de plaats. Wel is het zo dat de basis van de bekende NEN 7120 voor zo ver mogelijk op wordt genomen in de nieuwe NTA 8800. De NTA 8800 wordt zowel voor utiliteitsbouw als voor woningbouw ontwikkeld.

De NTA 8800 wordt ook voor bestaande bouw ontwikkeld

Vóór 1 januari 2021 werd er voor het bepalen van het energielabel voor bestaande woningen gebruik gemaakt van de zogenaamde Energie Index. Deze zal ook worden vervangen. Het is namelijk zo dat de NTA 8800 ook wordt ontwikkeld voor bestaande bouw. Hiervoor wordt een speciale rekenmethodiek opgesteld. Verkopers van woningen zijn verplicht om een definitief energielabel te kunnen overhandigen op het moment van de verkoop van de woning. Regelt de verkoper dit definitieve energielabel niet, aan de hand van de NTA 8800, dan staat hier een geldboete op.

Inspectie van de woning voor een definitief energielabel

De NTA 880 betekent vooral dat het proces naar een definitief energielabel toe verder wordt uitgebreid. Een adviseur komt langs voor een inspectie van de woning, waarbij metingen worden gedaan en diverse controles worden uitgevoerd. Op basis van de resultaten wordt een definitief energielabel bepaald, dat geldig is voor de duur van 10 jaar.

Wilt u uw woning verkopen en heeft u een definitief energielabel nodig? Aanvragen-Energielabel staat voor u klaar. U kunt bij ons online uw energielabel aanvragen en direct, indien gewenst, een afspraak maken voor de inspectie van uw woning. Wilt u meer informatie of advies? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.