Nieuws

Wat is het nut van een energielabel voor uw woning?

Aanvragen energielabel

Woningeigenaren hebben allemaal te maken met het energielabel. We kennen verschillende energielabels, van A tot en met G, waarbij A staat voor het meest energiezuinig en duurzaam. Wanneer uw woning een relatief slecht energielabel heeft, dan kunt u de woning aanpassen om een beter energielabel te verkrijgen. Voor het energielabel aanvragen wordt onder meer gekeken naar de vorm van verwarming en de gerealiseerde isolatie. Daarnaast speelt het type woning ook een rol binnen de bepaling. Toch ziet niet iedereen wat nu precies het nut is van het energielabel. Aanvragen-Energielabel vertelt u hier graag meer over.

Waarom is het energielabel zinvol?

De Rijksoverheid heeft alle woningeigenaren in 2015 al van een zogenaamd voorlopig energielabel voorzien. Wat is hier nu precies het nut van? Het belangrijkste doel van het energielabel is de weergave van de energiezuinigheid van de woning. Hoe duurzamer een woning, hoe beter het is. Aan het energielabel kan worden afgelezen in hoeverre een huis duurzaam is door te kijken naar de letter.

Een woning met het energielabel A heeft een hoog wooncomfort en een lage energierekening.

In het meest gunstige geval heeft uw woning een A energielabel gekregen. Met dit label kunt u aantonen dat de woning zeer energiezuinig is, wat gelijk staat aan een hoog wooncomfort, een lage energierekening en ook een lage uitstoot van CO2. Dit alles bij elkaar zorgt voor een hogere woningwaarde.

Wanneer wordt een voorlopig energielabel definitief?

Een voorlopig energielabel is eigenlijk een energielabel dat gebaseerd is op een inschatting. Deze inschatting is gemaakt op basis van vergelijkbare woningen en de gegevens die bekend zijn bij het Kadaster. Het is daarom goed mogelijk dat een voorlopig energielabel niet correct is. Heeft uw woning voorlopig energielabel C gekregen? Dan zou het kunnen dat een definitief energielabel beter (A of B) of slechter (D, E, F of G) uitvalt.

Een voorlopig energielabel kan alleen definitief worden gemaakt na het uitvoering toetsen van uw woning. Hierbij wordt er onder meer gekeken naar de mate en kwaliteit van de isolatie, naar de vorm van verwarming, naar het soort beglazing en naar het type woning.

Een energielabel verbeteren

Het levert u altijd voordeel op als uw woning een beter energielabel krijgt (indien mogelijk). Een definitief energielabel A staat voor een hoger wooncomfort, een lagere energierekening en een lagere CO2-uitstoot dan een definitief energielabel B. Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld. Een verbetering van een energielabel ziet u ook terug in de woningwaarde. U kunt het energielabel verbeteren door de woning beter te isoleren, door een centrale verwarming te vervangen door een vloerverwarmingssysteem en bijvoorbeeld door de woning te voorzien van driedubbel glas of HR-glas.

Een definitief energielabel aanvragen

Bij Aanvragen-Energielabel bent u welkom voor het aanvragen van een definitief energielabel. U kunt uw aanvraag online bij ons indienen middels het aanvraagformulier. U kunt (naar keuze) direct een afspraak maken voor ons bezoek aan uw woning. Wilt u eerst meer informatie of een persoonlijk advies? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.