Nieuws

10 Tips voor een lagere energierekening

Aanvragen energielabel

Een lage energierekening: dat willen we natuurlijk allemaal. Het leven is immers al duur genoeg. Wanneer u kunt besparen op de energierekening, dan is dit altijd een goed idee. Veel mensen willen wel besparen, maar weten niet goed hoe. Het verduurzamen van uw huis is een eerste belangrijke stap. Hierdoor krijgt u een beter energielabel. Het team van Energielabel-Aanvragen geeft u 10 praktische tips om de energierekening direct omlaag te brengen.

1. Vervang de gasketel door een warmtepomp

Een oudere gasketel wordt steeds minder vriendelijk in gebruik. Deze gaat namelijk steeds meer energie verbruiken naar mate deze ouder wordt. De ketel wordt dus steeds minder zuinig. U kunt aanzienlijk besparen op de energiekosten door de gasketel te vervangen door een warmtepomp. Warmtepompen werken op elektriciteit in plaats van op gas.

2. Vervang lampen door led verlichting

Veel mensen hebben jaren geleden al de overstap gemaakt naar spaarlampen in huis. Op dat moment was dat inderdaad de meest voordelige keuze. Tegenwoordig is led verlichting de meest duurzame keuze. Led verlichting vraagt weinig energie en gaat erg lang mee. Led lampen werken gemiddeld 5 maal langer dan spaarlampen. Het is dus goed om de lampen in huis te vervangen door led verlichting.

3. Aandacht voor uw manier van koken

Veel mensen halen bij het koken de deksels van de pannen. Dit zorgt ervoor dat de kookpit langer hoog moet blijven staan. Veel warmte gaat namelijk direct weer verloren uit de pan. Eten blijft veel langer goed warm wanneer het in een pan met deksel zit. U kunt de pit sneller omlaag draaien door ook tijdens het koken de deksels op de pannen te plaatsen. Dit zorgt een mooie besparing op de energierekening op.

4. Wasgoed drogen zonder droger

Veel mensen maken gebruik van een droogmachine voor het drogen van wasgoed. Hierbij kiezen zij wel steeds vaker voor een droger met een energielabel A++ of zelfs A+++. Dit is natuurlijk al een stuk beter dan een droger met energielabel B, bijvoorbeeld, maar het betekent zeker niet dat de droger geen energie verbruikt. Uiteindelijk draait deze toch ook op stroom. U kunt een mooi bedrag besparen door uw wasgoed zo veel mogelijk te drogen op droogrekken of aan de waslijn.

5. Een programmeerbare thermostaat installeren

Het gebeurt (bijna) iedereen wel eens: vergeten de thermostaat uit te draaien als we de deur uit gaan. Lekker warm bij binnenkomst natuurlijk, maar het vraagt wel veel energie om de woning te verwarmen terwijl u zelf niet thuis bent. U kunt dit probleem oplossen door een programmeerbare thermostaat aan te schaffen.

6. De verwarming een graadje lager

Iedereen heeft eigenlijk een standaard temperatuur voor de verwarming. Bij de ene persoon is dit 22 graden Celsius en bij de ander 20 graden Celsius, bijvoorbeeld. We zetten de verwarming voortdurend op dezelfde temperatuur, of we het nu daadwerkelijk koud hebben of niet. Zet de verwarming eens een graad lager en u zult zien dat dit een mooie besparing op de energierekening oplevert.

7. Vervang de douchekop

In veel woningen vinden we nog de traditionele, standaard douchekop. Deze verbruikt vaak erg veel water, terwijl het allemaal best wat minder mag. U kunt de douchekop vervangen door een douchekop die waterbesparend is. Tijdens het douchen merkt u hier vrijwel niets van, terwijl er toch veel minder water wordt verbruikt. Dit betekent ook dat er een kleinere hoeveelheid water verwarmd hoeft te worden en dat zorgt voor energiebesparing.

8. Sluit alles goed af

Natuurlijk is het belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie van uw woning, zeker wanneer deze goed geïsoleerd is. Dit betekent echter niet dat het nodig is om een raampje de hele dag open te laten staan, bijvoorbeeld. Sluit ramen en deuren zo veel mogelijk. Dit zorgt ervoor dat u minder hoeft te stoken en dat levert u een mooie energiebesparing op.

9. Stekkers uit stopcontacten halen

We hebben tegenwoordig veel zaken in huis die opgeladen moeten worden. Denk alleen maar aan laptops, tablets en natuurlijk smartphones. Veel mensen maken er een gewoonte van om in de nacht op te laden. Het opladen duurt echter veel korter dan de nacht zelf, waardoor de stekker onnodig lang in het stopcontact blijft zitten. Wordt er niets opgeladen? Haal dan ook de stekker uit het stopcontact. Het levert een mooie besparing op.

10. Bewust gebruik van de vaatwasser

Het is natuurlijk het best om de vaat met de hand af te wassen, maar lang niet iedereen zit hierop te wachten. Wilt u een vaatwasser gebruiken? Doe dit dan bewust, zodat u toch een mooie besparing op de energierekening kunt realiseren. Zet de vaatwasser pas aan als deze echt helemaal vol is. Daarnaast kunt u extra besparen door de vaatwasser aan te zetten op het Eco-programma wanneer deze aanwezig is.

Een energielabel voor uw huis aanvragen

Bepaalde maatregelen die u kunt nemen om op de energie te besparen zorgen ook voor een beter energielabel. Woningisolatie is hier een mooi voorbeeld van. Gaat u de woning verkopen? Dan is een definitief energielabel verplicht. U kunt deze online aanvragen bij ons. Indien gewenst kunt u direct een afspraak inplannen voor ons bezoek aan uw woning voor het bepalen van het energielabel. Wilt u eerst meer weten? Neem dan contact met ons op. Wij informeren en adviseren u graag.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.