Nieuws

Geen kruipruimte, maar wel de vloer isoleren: zo doet u dat!

vloer isoleren zonder kruipruimte

Het isoleren van de vloer is makkelijker wanneer er een kruipruimte aanwezig is. Er kan dan isolatie worden aangebracht, zonder dat dit effect heeft op de woonruimte. Is deze niet aanwezig? Dan betekent dit niet dat er geen vloerisolatie mogelijkheden zijn. Wel vraagt het om een andere aanpak. Wilt u de vloer van uw woning gaan isoleren voor een beter energielabel? Wij geven u in dit blog enkele tips!

Vloerisolatie zonder aanwezige kruipruimte

Er bestaat een verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie. Bodemisolatie kan niet worden gerealiseerd wanneer er geen kruipruimte aanwezig is, maar u kunt wel aan de slag met vloerisolatie. U kunt aanzienlijk op de energiekosten besparen wanneer u kiest voor het isoleren van de vloer. De manier van isoleren is afhankelijk van de vloer zelf. De werkwijze bij een betonnen vloer is anders dan bij een houten vloer.

Een betonnen vloer isoleren

Een betonnen vloer kan worden geïsoleerd door aan de bovenzijde isolatiemateriaal aan te brengen. De vloer moet hiervoor volledig worden vrijgemaakt van iedere vorm van vloerbekleding, zoals tapijt of laminaat. Het isolatiemateriaal wordt direct op de kale betonvloer gelegd, waarna er plaatmateriaal wordt aangebracht voor de bescherming van het isolatiemateriaal. Er kan gebruik worden gemaakt van verschillende soorten isolatiematerialen, zoals PIR-Underlayment isolatieplaten, Rockwool zwevende vloerplaten, Alkreflex isolatiefolie of EPS-vloerplaten.

Gaat u op deze wijze de vloer isoleren? Dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de vloer door het isolatie- en plaatmateriaal hoger komt te liggen. Dit kan betekenen dat binnendeuren aangepast moeten worden naar de nieuwe hoogte.

Een houten vloer isoleren

Veel oudere woningen zijn voorzien van een houten vloer. Een houten vloer kan worden geïsoleerd op dezelfde wijze als het isoleren van een betonnen vloer. Daarnaast is het bij een houten vloer ook mogelijk om de isolatie aan te brengen aan de onderzijde van de vloer of tussen de balken. In dit geval is het nodig om op meerdere plaatsen een aantal planken te verwijderen, zodat er isolatiemateriaal kan worden bevestigd aan de onderzijde van de houten planken. Dit is alleen wel een behoorlijke klus.

Het belangrijkste voordeel van deze vorm van isoleren is uiteraard dat de vloer niet omhoog komt, waardoor het ook niet nodig is om binnendeuren aan te passen.

Waarom zou u kiezen voor een vloerisolatie?

Een vloerisolatie is wat ingewikkelder wanneer er geen kruipruimte aanwezig is, maar het is zeker niet onmogelijk. Het is in alle gevallen aan te raden om een vloer te isoleren, dus ook als er gen kruipruimte aanwezig is. U geniet van een hoger wooncomfort en uw energierekening gaat omlaag. Gemiddeld komt de energiebesparing door vloerisolatie uit op 250 euro per jaar. Isoleert u de hele woning? Dan verbetert het energielabel en dit levert ook een hogere woningwaarde op. Het is daarom altijd de investering meer dan waard.

Direct een energielabel aanvragen?

Heeft u de vloer geïsoleerd of heeft u op meerdere manieren aandacht besteed aan het optimaal isoleren van uw woning? Dan is de kans groot dat uw woning een beter energielabel krijgt. U kunt bij ons direct een definitief energielabel aanvragen via het aanvraagformulier. Indien gewenst kunt u direct online een afspraak maken voor de inspectie en het bepalen van het nieuwe energielabel. Wilt u eerst meer informatie of een persoonlijk advies? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.