Een plat dak isoleren is altijd aan te raden, net als het isoleren van een schuin dak. Warme lucht stijgt altijd op. Wanneer het dak niet of onvoldoende is geïsoleerd, dan verliest u via het dak van uw woning veel warmte in de winter. Dit betekent dat u meer moet stoken en u dus ook meer energiekosten moet betalen.
Een plat dak kan middels drie verschillende technieken worden geïsoleerd. Na de dakisolatie, en het nemen van eventuele andere energiebesparende maatregelen, kunt u een nieuw energielabel aanvragen. Dit kunt u online bij ons regelen. Wij vertellen u meer over de technieken voor het isoleren van een plat dak.
Techniek 1: Omgekeerd-dak-isolatie
De eerste techniek is een techniek waarbij er wordt gewerkt aan de bovenzijde van dakconstructie. Het isolatiemateriaal wordt in dit geval bovenop de dakafdichting geplaatst. Wanneer de dakafdichting nog in uitstekende staat verkeert, dan is dit in de meeste gevallen de beste techniek om te hanteren. Wel moet er rekening worden gehouden met een belangrijk nadeel, namelijk het feit dat het isolatiemateriaal beïnvloed wordt door de weersomstandigheden.
U kunt op deze wijze isoleren met het materiaal XPS, ook wel geëxtrudeerd polystyreen, dat geen (regen)vocht opneemt. Wel is het zo dat dit materiaal door de inwerking van de zon langzaam vergaat. Het is daarom belangrijk om een ballast laag te realiseren, zodat oud isolatiemateriaal niet weg kan worden geblazen door de wind.
Techniek 2: Warm-dak-isolatie
Is het nodig om de dakafdichting te vervangen, omdat deze aan kwaliteit verliest of beschadigd is? Dan is het een goede optie om te kiezen voor een warm-dak-isolatie. In dit geval wordt het isolatiemateriaal onder de dakafdichting geplaatst. U plaatst isolerende plaatsen en hier overheen plaatst u de dakafdichting, welke er uiteraard wordt zorgt dat het regenwater niet bij het isolatiemateriaal kan komen. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de dikte van het dak toeneemt met gemiddeld 10 tot 15 centimeter. Hierdoor het nodig zijn om de dakranden aan te passen. U moet dan ook de dakloketten, de loden dakaansluitingen, vervangen.
Techniek 3: Koud-dak-isolatie
De derde techniek is de koud-dak-isolatie en dit is de techniek die we eigenlijk afraden, tenzij er geen andere mogelijkheid is. Bij deze techniek wordt het isolatiemateriaal aangebracht onder de dakconstructie. We noemen dit de koud-dak-isolatie, omdat het dak koud blijft in de winter, terwijl de rest van de woning warm wordt. Vocht uit de woning, zoals damp uit de keuken en badkamer, vormt condens en slaat op dit koude dak neer. Dit betekent dat er een goede hoeveelheid vocht ontstaat die ervoor zorgt dat de dakconstructie gaat rotten en er schimmels verschijnen. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom we deze techniek afraden als er andere opties mogelijk zijn.
Energielabel verbeteren met isolatie van een plat dak
Heeft u een woning met plat dak en is er nog geen dakisolatie aanwezig? Dan raden wij u aan dit zeker te doen. Uw wooncomfort zal aanzienlijk verbeteren en u bespaart op energiekosten. Wanneer u de woning wilt verkopen, dan is het energielabel ook beter als u dakisolatie heeft.
Als verkoper dient u een nieuw energielabel aan te vragen. U kunt dit bij ons eenvoudig online regelen via het aanvraagformulier. Wilt u eerst meer weten of heeft u interesse in advies en informatie? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.