Nieuws

Kosten van nieuw energielabel: wie betaalt die?

Blog

We hebben te maken met een nieuw energielabel. Wanneer u uw woning wilt verkopen, dan bent u verplicht om bij de verkoop van het huis een geldig energielabel te overhandigen. Het energielabel is 10 jaar geldig. Een energielabel maakt duidelijk hoe energiezuinig de woning is. In totaal zijn er 7 verschillende klassen, van A tot en met G, waarbij A staat voor het meest zuinig.

Hoe zuiniger de woning, hoe meer de woning waard is. Een verkoper doet er daarom goed aan om er vóór de verkoop van een huis voor te zorgen dat er extra energiebesparende maatregelen worden genomen, zodat er een beter energielabel kan worden verkregen.

Is een voorlopig energielabel voldoende?

Nee, een voorlopig energielabel is niet voldoende wanneer u uw woning wilt verkopen. Een voorlopig energielabel biedt namelijk in geen geval absolute duidelijkheid over de energiezuinigheid van een woning. Het voorlopige energielabel is namelijk een globale inschatting, die onder meer op het type woning, op het totale woonoppervlak en op het bouwjaar van het huis is gebaseerd. Hierin is geen rekening gehouden met eventuele maatregelen die de woningeigenaar mogelijk getroffen heeft om de woning energiezuiniger te maken. Bij de verkoop van een woning is duidelijkheid over de energiezuinigheid nodig en dit biedt een voorlopig energielabel niet. U heeft daarom, als verkopende partij, een definitief energielabel nodig.

Controle voor een definitief energielabel

Wilt u een definitief energielabel voor uw woning aanvragen? Dan kunt u hiervoor een afspraak maken. Dit kan uiteraard bij Energielabel Aanvragen. Er komt dan een energieadviseur bij u langs om de woning op alle belangrijke punten te controleren. Vanzelfsprekend neemt de adviseur hiervoor alle benodigde apparatuur mee. Aan de hand van de punten wordt een definitief energielabel voor de woning opgesteld. Er worden veel zaken gecontroleerd, waaronder de ventilatiesystemen, de aanwezige isolatie van vloer, muren en dak, de beglazing, de verwarmingsinstallatie en de tapwatervoorziening. Uiteraard wordt er ook gekeken naar de eventuele aanwezigheid van zonnepanelen en / of een zonneboiler.

Wie moet de kosten voor het energielabel voldoen?

Een definitief energielabel mag uitsluitend door een erkend deskundige worden uitgegeven. Hiervoor bent u bij ons natuurlijk welkom. Heeft onze deskundige een definitief energielabel berekend en uitgegeven? Dan wordt deze door ons in de landelijke database toegevoegd en is het energielabel geldig voor de duur van 10 jaar. Aan het aanvragen en verkrijgen van een definitief energielabel zijn kosten verbonden. Deze kosten moeten worden voldaan door de eigenaar van de woning / de verkoper van de woning. Wordt er door de eigenaar en verkoper van een woning geen definitief energielabel aangevraagd? Dan staat hier een boete op. Deze boete bedraagt op dit moment (dec. 2020) € 170,-.

Vraag direct een definitief energielabel aan

Wilt u uw woning verkopen? Vraag dan eenvoudig en snel online een definitief energielabel aan. U kunt dit bij ons doen door het aanvraagformulier in te vullen. Indien gewenst kunt u direct een afspraak inplannen voor de inspectie van uw woning. Wilt u eerst meer informatie of advies? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.