Nieuws

Ontdek de koudebruggen in uw woning en pak ze aan

energielabel aanvragen

Een koudebrug kan uw energierekening flink doen stijgen. Er gaat warmte verloren wanneer er sprake is van een koudebrug in de woning en dit betekent dat de woning meer energie verbruikt. Het wooncomfort gaat omlaag en het energielabel kan slechter uitvallen. Het is belangrijk om koudebruggen in uw woning vast te stellen en te verhelpen. Vervolgens kunt u bij ons terecht voor een nieuw energielabel wanneer u de woning besluit te verkopen. Wij vertellen u graag meer over koudebruggen en het verhelpen van deze koudebruggen.

Wat zijn koudebruggen precies?

Koudebruggen staan ook wel bekend als thermische bruggen. Deze ontstaan wanneer de isolerende laag van de woning wordt onderbroken. Een gebied is dus niet optimaal geïsoleerd. Hierdoor gaat er warmte verloren en komt er meer kou de woning binnen. Er kan een koudebrug ontstaan wanneer er in een bepaald gebied geen isolatiemateriaal (meer) te vinden is, maar bijvoorbeeld ook wanneer nieuw isolatiemateriaal tegen oud isolatiemateriaal aan wordt gebracht. Hiertussen kan een koudebrug ontstaan. Zo kunnen er door diverse oorzaken koudebruggen in huis ontstaan die ervoor zorgen dat er warmte verloren gaat.

Koudebruggen zorgen voor hogere energiekosten

Hoe zorgen koudebruggen dan precies voor hogere energiekosten? Dit is eigenlijk heel eenvoudig. Door een koudebrug, dus een zogenaamde opening in de isolerende laag van de woning, kan kou van buiten naar binnen komen. Door deze opening kan warmte van binnen ook makkelijk naar buiten ontsnappen. U wilt het behaaglijk warm hebben in huis.

Wanneer er koudebruggen zijn, dan stookt u dus meer. Uw energierekening gaat daarmee uiteraard omhoog. U kunt de energierekening verlagen door de koudebruggen aan te pakken. De koudebruggen kunnen ook voor andere problemen in huis zorgen, zoals vocht en schimmel.

Het opsporen van koudebruggen

Soms kunt u zelf al goed voelen waar een koudebrug zit. Wanneer er een koudebrug in de wand aanwezig is, dan voelt de wand op die plaats kouder aan dan op andere plaatsen. Toch kan het lastig zijn om op deze manier vast te stellen of er sprake is van een koudebrug. In dat geval kunt u ervoor kiezen om koudebruggen op te sporen met behulp van een warmtecamera. Hierop ziet u direct waar de koudebruggen zich bevinden en van welke omvang zij zijn.

Koudebruggen aanpakken voor een beter energielabel

Heeft u vastgesteld, of vast laten stellen, dat er koudebruggen aanwezig zijn? Dan is het belangrijk om deze aan te pakken, zodat de woning (weer) goed geïsoleerd is. In bepaalde gevallen kan een koudebrug eenvoudig worden opgelost door hier isolatiemateriaal omheen aan te brengen. In andere gevallen is er meer nodig. Dit is volledig afhankelijk van de situatie.

Heeft u de koudebruggen opgelost, is de woning beter geïsoleerd en gaat u de woning verkopen? Dan is het nodig om een energielabel aan te vragen. Met een verbeterde isolatie wordt het energielabel positiever. U kunt bij ons online een nieuw energielabel aanvragen middels het aanvraagformulier. Indien u nog vragen heeft of advies wenst kunt u natuurlijk altijd even contact met ons opnemen.

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@aanvragen-energielabel.nl.